Rakvere lihakombinaat müüb Saaremaa Ökoküla talleliha

2. veebruar 2012 Saarte Hääl

 

Eesti suurim lihatootja Rakvere lihakombinaat toob sel nädalal Selveri poodide lihalettides müüki mahe-talleliha, millest osa pärineb ka Saaremaalt.

Mahe-talleliha pärineb tulundusühistult Eesti Mahe, kes korraldab talleliha mahekäitlemist Rakvere lihakombinaadi tellimisel. Tulundusühistuga Eesti Mahe on seotud 15 mahelambakasvatajat üle Eesti, teiste hulgas ka Saaremaa suurim lambakasvatusettevõte AS Saaremaa Ökoküla ja Salme POÜ.

Tulundusühistu Eesti Mahe tegevdirektor Jaan Nõmmik ütles, et Saaremaa Ökoküla toodab väga korralikku liha, mis oma kvaliteedilt kuulub Eesti absoluutsesse tippu. “Saaremaa Ökoküla viib seal ellu igasugu uusi võtteid ja nende lihalambakasvatus on väga kõrgel tasemel,” kiitis Nõmmik. Kui tavaliselt on lambakasvatusega see probleem, et lambaliha pakutakse vaid teatud kuudel, siis Saaremaa Ökoküla tootmine on korraldatud juba sellisel tasemel, et sealt saab loomi peaaegu aastaringselt.

“Seda on rõõm kuulda, kui meie liha kvaliteeti kõrgelt hinnatakse, ja me tõesti hoiame oma kvaliteeti,” ütles AS-i Saaremaa Ökoküla tegevjuht Koit Kull . “Meie eesmärk ongi hooldada rannikualasid ja pakkuda kvaliteetset liha,” lisas ta.

Seni Märjamaa lihatööstuse kaudu lambaid põhiliselt Taani müünud Saaremaa Ökoküla on väga rahul ka liha müügiga Selveris. “Hind on väga mõistlik ja meil pole vahet, kas see läheb Selverisse või Taani,” kinnitas ta.

Koit Kull rääkis, et praegu on ettevõttes käsil tootmismahu suurendamine, umbes 1000-pealist põhikarja tahetakse vähemalt kahekordistada. “Eks meilgi on oma tõusud ja langused ja meiegi teeme vigu. Meil on veel palju õppida, aga heameelt teeb see, et praegu on ettevõttes väga tegus meeskond,” rääkis Koit Kull.

Lambaliha süüakse 60 korda vähem kui sealiha

Jaan Nõmmik avaldas koostööprojekti üle heameelt ja lisas, et see elavdab oluliselt Eesti väiketootjate perspektiive, kellel on väga raske üksinda oma toodanguga suurtesse kauplustesse jõuda. Seni on maheliha saada ainult turgudel ja ökopoodides.

Jaan Nõmmik tõi välja ka kasu maheda mõtteviisiga tarbijate jaoks, sest loomad söövad looduslikel karjamaadel ja oluline on loomade heaolu.

Rakvere lihakombinaadi turundusdirektori Triin Lõokese sõnul valmistati projekti ette väga pikalt. Selleks taotleti vajalik mahetoodete turuletoomise tunnustus ja loodi külmhoone laos mahetoodete vastuvõtuks vajalikud nõuetekohased tingimused.

Paljudes maailma riikides on õige šašlõki tooraine lambaliha, kuid Eestis on lambaliha söömine võrreldes muude lihaliikidega suhteliselt haruldane. “Eestis tarbitakse lambaliha inimese kohta umbes pool kilo aastas, samas tarbitakse sealiha inimese kohta 31,6 kilo aastas,” täpsustas ta. “Usun, et mahe-talleliha jõudmine suurde poeketti suurendab nii lambaliha tarbimist kui ka toetab lambakasvatuse arengut Eestis,” ütles Lõoke.

Rakvere lihakombinaat toob mahe-talleliha müügile oma brändi all ning lettidele jõuab kaheksa toodet: tallepraad, välisfilee, sisefilee, karree, abaliha, kaelakarbonaad, talleribi (plaadina), tallepraad kondiga. Mahe-talleliha hakkab müüma 28 Selveri keti kauplust üle Eesti.

Esimesel korral paar nädalat tagasi läks müüki 22 lammast, esimene partii müüdi läbi ning nüüd suurendati tellimust ja viimati läks müüki 35 lammast

Ain Lember

This entry was posted in . Bookmark the permalink.