Saarlased käisid Eesti maamessil end näitamas ja teisi vaatamas

22. aprill 2008 Oma Saar

Loe kommentaare | Kommenteeri

Baltimaade suurimal põllumajandusmessil eelmise nädala lõpus AS-i Tartu Näitused messikeskuses osalesid enam kui 200 ettevõtte hulgas oma ekspositsiooniga ka AS Saaremaa Ökoküla Uus-Meremaal toodetavate lambakasvatustehnoloogiaseadmetega, Saare Talutehnika OÜ ja talunik Jaanus Sall oma farmi tõupulliga. Kolme päeva jooksul, 17.–19. aprillini külastasid messi nii Saare maakonna talunikud kui ka põllumajandusfirmade töötajad.

Saaremaa ökoküla juhataja Koit Kulli sõnul tunti Tartu maamessil saarlastest lambakasvatajate väljapaneku vastu üllatavalt suurt ja professionaalset huvi.

“Iga tootja vaatab, kuidas optimeerida oma tööaega ja efektiivsemalt majandada. Meie pakutav lambakasvatuses kasutatav Uus-Meremaa päritolu uudistehnoloogia üllatas isegi paljunäinud ja -kogenud soomlasi. Saime hästi positiivse vastukaja,” ütles teist aastat Tartu messil osalenud ja Balti riikide suurematel messidel käinud Koit Kull.

Rahvusvahelises ulatuses on Saaremaa ökoküla just messidel tuntust kogunud. Prattley mobiilsed kogumisaiad on juba lätlastele kaubaks läinud.
Tartu messil tundsid lambakasvatajad elavat huvi automaatsete lambakaalude või teisi sõnu elektrooniliste lambajagajate vastu. Saaremaa ökoküla on Balti- ja Põhjamaades ainus ettevõte, kes maailmas ühe juhtivama, Uus-Meremaa firma TRU-TEST nõutavaid, loomakasvatuses kasutatavaid tehnoloogilisi seadmeid vahendab.

“Need ei ole odavad asjad ja selliste investeeringute juures peab hoolega läbi mõtlema, kuidas erinevaid modifikatsioone on võimalik vastavalt vajadusele komplekteerida. Ettevõtja peab endale täpselt selgeks tegema, millised on tema praegused vajadused ja millised võiksid olla perspektiivsed soovid. Me pakume välja palju erinevaid võimalusi. Veise hoolduspuur samalt Uus-Meremaa firmalt on juba Kaarma valla Metsa Johani talus olemas. Peremees Andrus Sepp oli Saaremaal esimene, kes lihaveiste jaoks sellise riistapuu meie kaudu soetas,” rääkis Koit Kull.

Maailmatasemel tipptehnoloogiat tutvustav Koit Kull imestas soomlaste arvukuse üle messil. “Selgitasime siis soomlastest kogenud loomakasvatajatele, kuidas neid seadmeid kasutada ja milline on nende efektiivsus,” ütles Koit Kull.

Saaremaa ökoküla on lambakasvatuses Põhjamaadestki ees

Eesti maamessil oli Saaremaa ökoküla paviljonis selgitusi jagamas ka Prattley tehase esindaja ning see tõstis saarlaste esinduslikkust ja tõsiseltvõetavust messikülaliste hulgas veelgi. Koit Kulli sõnul pole Prattleyl Skandinaaviamaades oma müügivõrku veel välja kujunenud. Nii peavadki ka Põhjamaade loomakasvatajad vajaliku Prattley seadme soetamiseks Saaremaa ökoküla poole pöörduma.

“Saaremaa on Euroopa kaardil see koht, kus vana kontinendi lambakasvatajad saavad uusimat tehnoloogiat soetada. Esimesed kontaktid sõlmisime juba norralastega. Hakkame neile Prattley toodangut pakkuma.Firma omanikud on meie toimetamistega rahul. Omanike hinnangul oskame me nende ideed edasi kanda ja seda kaupa mitte üksnes müüa, aga ka potentsiaalsele ostjale uudse tehnoloogia kasutegurit selgeks teha. Prattley tehase inimeste arvates oleme me Balti riikide ja Põhjamaade jaoks ennast juba avanud ja see neile meeldib,” rääkis Koit Kull.

This entry was posted in . Bookmark the permalink.